Artikel

Geldloper overvallen bij ING Purmerend

Op 21 december 2016 hebben twee mannen een geldloper overvallen. Dat gebeurde bij de ING-bank aan de Koestraat in Purmerend. Schuin tegenover die ING-bank zit een restaurant. Die ochtend hebben daar aan de zijkant van het pand twee mannen gestaan. Door de ramen van het restaurant hebben ze de ING-bank in de gaten gehouden en gewacht tot het geldtransport arriveerde.
Wie heeft de daders voorafgaand aan de overval gezien?

Rond 10.00 uur die dag komt een 25-jarige geldloper samen met zijn collega aan bij het filiaal van de ING aan de Koestraat. Er is veel bevoorrading en om 10.15 uur begint hij aan zijn laatste loop. En dan komen de overvallers met een pistool in de hand op hem af en dwingen de geldloper mee te lopen. Zijn collega ziet het gebeuren vanuit de geldwagen en drukt in de auto direct op de overvalknop.

De twee overvallers lopen met de geldloper vanaf de ING langs het restaurant richting de parkeergarage van Q-park. Hier moet de geldloper de koffer met geld afgeven en stappen de twee overvallers op een scooter die ze daar klaar hebben staan.

Dader 1
De man die roept dat de geldloper moet meelopen, heeft zijn gezicht bedekt met een sjaal. Hij lijkt een blanke huidskleur te hebben. Het meest opvallend is zijn donkerblauwe jas en met name het gele logo dat hij op zijn borst heeft staan. Op de rechtermouw is ook een lichtkleurig logo te zien.
Dader 2
Die tweede dader heeft vermoedelijk een donkere huidskleur. Hij droeg die dag een grijze jas met witte mouwen en droeg een Adidas-rugtas.
Wie heeft informatie over de daders of over hun kleding?

Wanneer de overvalknop wordt ingedrukt bij een geldtransportwagen wordt er een signaal naar de geldkoffer gestuurd waardoor in die geldkoffer een explosie plaatsvindt. De biljetten worden besmeurd met een vloeistof en door de kleine explosie verbranden de randen van het geld. Dat maakt het lastig om dit soort beschadigde biljetten daarna nog als betaalmiddel te gebruiken. Het doel is natuurlijk om het voor criminelen onaantrekkelijk te maken om dit soort overvallen te plegen op geldtransporten.

Geprobeerd mee te betalen
Toch is er op verschillende locaties met het geld geprobeerd te betalen, onder andere in Zaandam, Alkmaar, Beverwijk en Heemskerk. Vooral bij banken en casino’s is geprobeerd om het geld om te wisselen, dus wit te wassen eigenlijk. Niet alleen in Noord-Holland, maar ook op andere plaatsen, zelfs in België. Op dit moment doet de politie nog volop onderzoek naar degenen die dat hebben gedaan.

00:00
 
Deel via: