Nieuwsbericht

Dief slaat vaker toe in winkels

Het aantal winkeldiefstallen is in de afgelopen zeven jaar iets gestegen, berekende Detailhandel Nederland. Van alle vermogenscriminaliteit gaat het in 7,9 procent van de gevallen om winkeldiefstal. Dat was in 2010 6,1 procent.
De totale vermogenscriminaliteit daalt wel, maar er worden meer winkeldiefstallen bij de politie gemeld. Een woordvoerder van Detailhandel Nederland: ,,Als je daarbij bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van deze vormen van criminaliteit met ongeveer 23 procent fors is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen." De organisatie pleit voor een gezamenlijke en nieuwe aanpak.

In de aangiftecijfers is sprake van een oververtegenwoordiging van Oost-Europeanen, bijna vijftien procent van het totaal. ,,In Nederland zijn honderden van deze bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok. Zij gebruiken ook steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo hield een winkelier onlangs iemand staande met een geprepareerde zak chips. Werkelijk te gek voor woorden.''

Deel via:

Meer misdaadnieuws