Nieuwsbericht

Politie heeft eigen drugslabs op een geheime plek

De politie heeft zelf drugslaboratoria gebouwd. Ze worden gebruikt voor training van specialisten en arrestatieteams. De drugslabs zijn opgebouwd uit ketels, slangen, gasflessen en andere onderdelen die de afgelopen jaren zijn gevonden bij invallen. Ze zijn zoveel mogelijk intact gebleven en dragen codes van de politie. Een deel komt uit laboratoria en opslagplaatsen die de afgelopen jaren in Brabant zijn ontmanteld.

Borrelende kolven
Veel is aangesloten op elektriciteit en de machines werken nog gewoon. Zo staat er diverse tabletteermachines die drugspillen kunnen slaan. De pillen en andere spullen mogen niet de deur uit. Volgens de beheerder is iedere bezoeker die er voor het eerst komt, onder de indruk van de verzameling. Glazen kolven borrelen, pannen pruttelen, gaslessen sissen, slangen suizen en intussen stampt een pillenmachine xtc-pilletjes.

In het realistische 'nep-lab' werkt ook Wil. Hij is best trots op het complex."Ik ben blij dat we kennis kunnen delen met collega's in het hele land, zodat ze weten wat voor risico's er aan een drugslab zitten". Volgens hem is het ook belangrijk dat specialisten zien hoe iets werkt, aanvoelt en hoe het ruikt.

Invallen en boobytraps
De politielaboratoria worden wekelijks gebruikt door politie-eenheden uit het hele land. Specialisten van de brandweer trainen er, net als arrrestatieteams. Diverse deuren dragen sporen van invallen. Ze zijn geprepareerd om open gebeukt te worden door een arrestatieteam. Een inval in een drugslab vereist extra waakzaamheid, vanwege allerlei gevaren binnen.

Soms hebben criminelen er alarmsystemen en camera's in verborgen en zelfs boobytraps. In een van de labs liggen spijkermatten. Zelfs een handgranaat is bevestigd aan een gasfles, hoewel echte explosieven zeldzaam zijn.

Nieuwe inzichten
Freek Pecht is ook een bezoeker van het lab. Pecht is coördinator synthetische drugs bij de politie-eenheid Zeeland West Brabant. Hij vindt de labs leerzaam. "We zien nieuwe productiemethoden die je niet overal aantreft. De manier van werken van de drugscriminelen, zoals de bouw, is iets waar we goed naar kijken. We kunnen de labs soms aan elkaar koppelen om het grotere plaatje te kunnen zien'.

Deel via:

Meer misdaadnieuws