Nieuwsbericht

Witwasbende verdiende meer dan 40 miljoen euro aan malafide autohandel

De politie heeft deze week vijf mannen en één vrouw aangehouden in de omgeving van Hoogeveen. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie hebben zij sinds eind 2012 meer dan 40 miljoen euro verdiend aan de malafide export van tweedehands-leaseauto's. Het zestal wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, identiteitsfraude en belastingontduiking. Afgelopen maandag doorzocht de politie een autoverkoopbedrijf in Hoogeveen en twee huizen in de omgeving van die plaats.

Auto's en geld in beslag genomen
Er is maandag onder meer beslag gelegd op 161 voertuigen, 22 panden en drie vuurwapens. Ook werd er beslag gelegd op 100.000 euro aan contant geld. Eerder gebeurde dat al met een bedrag van 400.000 euro aan contanten. Tijdens de inval kwam een van de verdachten, een 28-jarige man uit Libanon, het terrein oprijden. Omdat vermoed werd dat hij ook betrokken was bij het witwassen, werd zijn auto doorzocht. De politie trof daarbij bijna 25.000 euro aan contant geld in zijn auto. Ook werden kentekenbewijzen gevonden van contant gekochte auto's.

Belastingontduiking via nepfacturen
De witwasbende zou zich bezighouden met verkopen van de tweedehands-leaseauto's, allemaal tegen contante betalingen. Volgens het OM werden de meeste auto's verkocht aan Libanezen, die in Berlijn wonen. Door nepfacturen en tijdelijke bedrijven te gebruiken, wisten zij de belasting te ontduiken.

Een 28-jarige man uit Libanon en een 48-jarige man uit Hoogeveen blijven veertien dagen langer vastzitten. Een 38-jarige man uit de gemeente De Wolden is weer op vrije voeten, maar blijft wel verdachte. Twee andere mannen werden niet voorgeleid bij de rechter-commissaris, maar ook zij blijven verdachte. Het vijftal werd afgelopen maandag aangehouden. Een 51-jarige vrouw uit Hoogeveen werd gisteren door de politie opgepakt.

Deel via:

Meer misdaadnieuws