Straffen en eisen

7 jaar cel voor Helmondse Suzanne V. die haar vriend doodsloeg

Suzanne de V. uit Helmond is veroordeeld tot 7 jaar cel omdat ze in 2016 haar vriend Michael doodsloeg. Suzanne was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ruim een maand heeft de rechtbank in Den Bosch nagedacht over het vonnis, dat is twee keer zo lang als gebruikelijk. Ondanks de veroordeling hoeft ze nog niet meteen de cel in. De twee weken tijd die ze heeft om hoger beroep in te stellen mag ze in vrijheid doen. Of ze na die twee weken toch vast moet is aan het gerechtshof, zegt de rechtbank.

Geen noodweer
De rechtbank in Den Bosch vindt noodweer niet aannemelijk zoals de verdediging van Suzanne aanvoerde. "Het is raar dat ze de mishandelingen haarfijn kan herinneren, maar het slaan niet."
Suzanne had volgens de rechtbank moeten weggaan of hulp zoeken. Toch heeft de rechtbank meegenomen dat ze jaren mishandeld is. "Normaal staat er minimaal 10 jaar voor zulke misdaden."

Wat gebeurde er
In mei 2016 sloeg Suzanne haar vriend Michael dood met een hamer. Suzanne heeft nooit ontkend dat ze haar vriend heeft doodgeslagen.. De vraag was alleen of zij dit deed uit noodweer of niet.
Suzanne werd volgens haar eigen verklaring al jarenlang door haar vriend mishandeld. Ze zei dat dit ook gebeurde op het moment dat zij de fatale klappen met de hamer uitdeelde.

Doodsangst of doodslag?
Justitie vond deze verklaring niet waarschijnlijk. Het leek justitie onlogisch dat Suzanne een hamer kon grijpen in een gevecht. Er werd dan ook 9 jaar geëist. De verdediging zei dat het voor Suzanne de enige weg naar vrijheid was, een leven zonder mishandelingen. Michael volgde iedere stap die Suzanne zette.

V. was sinds februari al op vrijen voeten vanwege de zorg voor hun drie kinderen. "Met mijn kinderen kijken we naar de hemel", zei Suzanne eerder in de rechtbank. "Dan zeg zeg ik dat papa een sterretje is. Dan voel ik pijn en verdriet."

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat