Straffen en eisen

Broer Badr Hari veroordeeld voor meineed

De broer van vechtsporter Badr Hari, Yassine, is donderdag door de rechtbank in Amsterdam schuldig bevonden aan meineed. Yassine kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur opgelegd. De rechter: „Liegen in de rechtszaal kan niet worden getolereerd.”
Volgens de rechtbank is bewezen dat Yassine (26) in oktober vorig jaar heeft gelogen toen hij ter zitting als getuige moest optreden in de strafzaak tegen zijn broer Badr. Yassine verklaarde toen onder ede over een vechtpartij in de Amsterdamse Club Air. Als getuige nam Yassine daarvoor de schuld op zich; hij had geschopt en geslagen, niet zijn broer. Onder anderen de eigenaar van de club, die slachtoffer was van het geweld, heeft Badr als de dader aangewezen. Ook anderen hebben de lezing van Yassine tegengesproken.
Yassine werd destijds ter zitting aangehouden en zat korte tijd vast om te worden verhoord. Twee weken geleden hield Yassine voet bij stuk: hij had de klappen en trappen uitgedeeld, de anderen zaten fout met hun verklaringen. Voor de rechtbank staat echter vast dat de verklaring van Yassine vals is geweest en dat hij daarmee het onderzoek naar de waarheid geweld heeft aangedaan en de rechtsgang heeft belemmerd.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een halfjaar cel tegen Yassine geëist. De veroordeling geldt ook de betrokkenheid van een vechtpartij in een andere Amsterdamse club, Jimmy Woo, op 12 mei 2012. Yassine behoorde daar tot een groep die het aan de stok kreeg met een bezoeker. Ook Badr was in de club aanwezig en is voor zijn veronderstelde aandeel in het geweld vervolgd, maar de rechtbank sprak hem op dit punt vrij. Voor het schoppen en trappen in Club Air is hij wel veroordeeld.
In totaal moest Badr zich voor de rechter voor acht feiten verantwoorden. Het zwaartepunt van zijn zaak lag bij de zware mishandeling van zakenman Koen Everink, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam ArenA. Badr werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Zijn zaak loopt nog in hoger beroep.
Zowel het OM als raadsman Pim Scholte beraadt zich op hoger beroep in de zaak-Yassine.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat