Straffen en eisen

Drie maanden cel voor man die met geladen revolver op terras zat

Een 46-jarige man uit Purmerend heeft in het voorjaar van 2015 zichzelf en anderen in gevaar gebracht door een wapen bij zich te dragen op een terras in Haarlem. Zo oordeelde de politierechter gisteren. De man kreeg hiervoor drie maanden cel opgelegd vanwege verboden wapenbezit.

Op de bewuste voorjaarsdag zat Hendrik H. met een vriend op het terras van het Wapen van Kennemerland in Haarlem, is te lezen in het NoordHollands Dagblad. Toen hij en zijn vriend naar binnen gingen, zag de serveerster vijf kogels op het tafeltje liggen en belde ze de politie. In de rechtbank verklaarde H.: "De kogels waren uit mijn colbertje gevallen."

De politie vond bij een zoektocht door het café uiteindelijk een wapen dat was verpakt in een plastic zak en in een prullenbak van het damestoilet was verstopt. H. en zijn vriend hadden het hier verborgen, toen ze zagen dat het wapen was opgevallen. Totaal onverantwoord, aldus de officier van justitie.

In het wapen bleken zes kogels te zitten. Bij H. thuis werden ook nog eens 36 patronen gevonden. H. had geen vergunning voor het wapen, maar verklaarde in de rechtbank dat hij het bij zich had gedragen, omdat hij zich onveilig voelde. Eerder had iemand ingebroken in zijn appartement.

Pleidooi
De officier van justitie had eerder een celstraf van een half jaar geëist. Wat was er gebeurd als zich op het terras een gewelddadig incident had voorgedaan, vroeg zij zich af. "Had meneer het wapen dan gebruikt? Het is een dodelijk wapen. Er kunnen de meest vreselijke dingen mee gebeuren."

H.'s advocaat pleitte voor een taakstraf, maar hier ging de politierechter niet mee akkoord. "Het zou een slecht signaal zijn om wapenbezit af te straffen met een taakstraf. Dat gaat mensen niet afschrikken. In Nederland willen we dit echt niet.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat