Straffen en eisen

Eis wurgseks-moord IJsselmonde: 8 jaar cel

Justitie heeft acht jaar cel en tbs geëist tegen de 47-jarige Martijn A. die betrokken zou zijn bij de dood van zijn vriendin vorig jaar in Rotterdam. De 43-jarige vrouw werd in februari 2013 dood gevonden in haar huis aan de Lodijk in IJsselmonde.
A. werd daarna aangehouden en verklaarde later dat zijn vriendin was overleden als gevolg van wurgseks. Justitie gaat uit van doodslag of zware mishandeling met de dood tot gevolg. A. ontkent dat. Hij zou zelf de politie hebben gebeld toen de vrouw nog leefde, maar daar kan hij zich niets meer van herinneren.
De rechtbank in Rotterdam boog zich woensdag opnieuw over de mysterieuze dood van de vrouw. Tijdens de zaak werd duidelijk dat A. voor de dood van zijn vriendin, net tien dagen op vrije voeten was nadat hij haar had mishandeld.

Toch wilde de vrouw zelf wurgseks, verklaarde A, die naar eigen zeggen daar niet van houdt. Op de bewuste avond kneep hij vier of vijf keer haar keel dicht en sloeg hij haar tijdens de seks. Toen hij stopte, reageerde zijn vriendin niet meer en begon hij met reanimeren.

'Geen kwade intenties'
Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer een gebroken kaak en rib had. Ook had ze een wond aan haar hand, die de vermoedelijk opliep tijdens het afweren van een gebroken fles. De doodsoorzaak staat echter nog niet vast.

A. denkt wel dat haar dood te maken moet hebben met wat hij heeft gedaan, maar had "geen kwade intenties".

Buurvrouw hoorde geschreeuw
De officier van justitie gelooft niet dat de vrouw zelf wurgseks opperde. Een buurvrouw had haar onder meer 'nee' horen roepen en 'je zou dat niet meer doen'. A. zou daarop hebben gezegd dat het haar eigen schuld was.

A.'s advocaat noemt het wurgseks-verhaal wel degelijk geloofwaardig. Uit het dossier blijkt dat de vrouw van sm hield. Hij zei dat zijn cliënt nooit de gevolgen heeft kunnen voorzien en dat hij nooit van plan was om zijn vriendin te vermoorden. Volgens hem is de dood van de vrouw een "sociaal drama en een tragische samenloop van omstandigheden".

Uitstel
De zaak kwam al twee keer eerder voor de rechter, maar werd steeds uitgesteld. De eerste keer omdat A. besloot zich toch te willen laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. De tweede keer omdat de nabestaanden van de vrouw niet op tijd van de rechtszaak afwisten.

Ook dit keer probeerde A. en zijn advocaat de zaak uit te stellen zodat A. opnieuw kon worden onderzocht, maar de rechter sloeg dat af.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat