Straffen en eisen

Justitie wil serie-overvaller 16 jaar cel in

Justitie heeft voor de Rotterdamse rechtbank 16 jaar cel geëist tegen een 44-jarige man uit de Dominicaanse Republiek. De man wordt verdacht van zes gewelddadige overvallen tussen 2005 en 2011. De advocaat verzocht om vrijspraak.
De officier wil ook dat hij de buit van die overvallen mét rente terugbetaalt. Het gaat om een bedrag van bijna drie ton.
Volgens justitie is de eis zo zwaar omdat de overvallen met grof geweld waren gepleegd en slachtoffers zijn getraumatiseerd.

DNA-match
Bij zijn laatste overval -op een postkantoor aan de Avenue Concordia in Rotterdam-Kralingen in augustus 2011- liet hij DNA achter. Dat leverde een jaar later een match op met de Dominicaan.

De verdachte vertelde dat zijn DNA waarschijnlijk is gevonden omdat hij aan het klussen was in een huis van zijn nichtje in de buurt.

Ook had hij voor een andere overval een verklaring: zijn inmiddels overleden broer leende zijn spullen. Deze broer zich onder meer bezig met overvallen. Daarnaast zou hij veel op zijn broer lijken.

Volgens de officier van justitie mislukte een overval op een postkantoor aan de Burgemeester Baumannlaan in Rotterdam-Overschie, maar leek deze overval heel veel op de overval die op de Avenue Concordia werd gepleegd.

'Tunnelvisie'
De advocaat van de man probeerde nog aan te tonen dat het DNA van zijn cliënt ook via contacten met voorwerpen terecht kon komen op de plek van de overvallen.

De verdachte vindt dat er sprake is van en tunnelvisie bij justitie. Zijn DNA zou zijn gevonden, maar er is te weinig gedaan om andere mogelijkheden uit te sluiten.

De advocaat vroeg dan ook om vrijspraak van de verdachte.

De Rotterdamse rechtbank doet op 16 februari uitspraak.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat