Straffen en eisen

OM eist 15 cel voor doodschieten collega

De verdachte van de moord op Remon Boogaard heeft vandaag 15 jaar cel tegen zich horen eisen. Boogaard werd in juni 2012 in de deuropening van zijn woning aan de Geuzenkade in Amsterdam West doodgeschoten. De verdachte had eerder die dag ruzie met zijn collega en zou volgens justitie hem daarom twee uur later hebben vermoord. Maar de vraag is of er wel genoeg bewijs is tegen B.
De hoofdrolspeler in deze rechtszaak, verdachte Mohamed B., schitterde door afwezigheid tijdens de zitting. Hij werd in maart vorig jaar vrijgelaten en was niet verplicht te verschijnen. Volgens zijn advocaat heeft B. een nieuwe baan en heeft hij ervoor gekozen naar zijn werk te gaan.
B. werd na de moord in 2012 tot twee maal toe aangehouden, maar sinds zijn laatste vrijlating in maart 2014 werd er geen nieuw bewijs tegen hem gevonden. Forensisch bewijs ontbreekt, en ook het wapen werd nooit gevonden. Het OM lijkt dan ook geen sterke zaak tegen B. te hebben, maar is er toch van overtuigd dat hij Boogaard heeft doodgeschoten. 'De schutter is door getuigen op beeld herkend door zijn manier van lopen. Deskundige bevestigt dat, daarnaast zijn er schotresten gevonden op de pook in de auto', aldus het OM.
Verder beschikt justitie over belastende tapgesprekken en lijkt B.'s alibi niet helemaal te kloppen. Maar advocaat Kuijpers is daar allerminst door overtuigd: 'Je bouwt je bewijslast op verklaringen van getuigen die hem geen warm hart toedragen en je trekt je conclusies op basis van boterzacht materiaal dan vind ik dat heel dun.'
B. zelf heeft in verklaringen toegegeven met het slachtoffer te hebben gevochten op de betreffende dag, maar ontkent bij hoog en laag ook maar iets met de moord te maken te hebben. De twee waren in die tijd collega's bij een bedrijf dat asbest verwerkt. Op 4 mei doet de rechtbank uitspraak.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat