Straffen en eisen

OM: vier jaar cel voor poging tot doodrijden Moszkowicz

De automobilist die op zijn vlucht voor de politie een aanrijding veroorzaakte met voormalig advocaat Bram Moszkowicz op de Spiegelgracht, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Justitie houdt de 30-jarige Spencer A. verantwoordelijk voor onder meer een poging tot het doodrijden van meerdere mensen, onder wie dus Moszkowicz en zijn dochter.
Nadat twee agenten hem op 8 maart 2014 wilden aanhouden in een onderzoek naar creditcardfraude ging A. er in zijn auto vandoor. Hij sleurde hierbij een van de agenten mee, die hem aan zijn linkerpols al had geboeid en zeker twintig meter werd meegetrokken. Hij raakte hierbij gewond.
Wat volgde was 'een dodemansrit over de grachten van Amsterdam', omschreef de officier van justitie de actie. Hij zou meerdere fietsers hebben geraakt, voetgangers moesten wegspringen en uiteindelijk botste hij tegen de auto van Moszkowicz, die hierin met zijn dochter zat.
Geen respect
Volgens het OM heeft de verdachte 'geen enkel respect getoond voor andermans lijf, leven en eigendommen.'
A. zei eerder tijdens de zitting bij de rechtbank in Amsterdam dat hij in paniek was toen twee agenten op de fiets hem arresteerden. 'Ik was erg geschrokken, daarom ben ik snel weggereden', zei hij. 'Het spijt me, ik had niet de intentie dat te doen.' De verdachte liet weten zich te schamen, maar kon zich zijn levensgevaarlijke rijgedrag nauwelijks herinneren.
Verklaring Moszkowicz
De rechter las tijdens de zitting een verklaring van Moszkowicz voor. Hij zag de auto van de verdachte 'met vier wielen in de lucht' in een flits op hem af vliegen: 'Ik dook over mijn dochter heen. Het was alsof er een bom afging.'
De verdachte nam na de aanrijding de benen, maar kon verderop worden ingerekend door een motoragent. In de auto vervoerde A. tassen en riemen, die gekocht waren met vervalste creditcards.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat