Straffen en eisen

Tot vier jaar cel voor 'Bulgarenfraude'

De hoofdverdachte van de zogeheten Bulgarenfraude moet van de rechtbank in Rotterdam vier jaar de cel in. De vraag is wanneer dit gaat gebeuren, want Mehmet K. is nog voortvluchtig. Andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden tot drie jaar cel.
De veroordeelden sleepten miljoenen binnen door fraude met huur-, zorg en kinderopvangtoeslagen op naam van Bulgaren. Die waren in Bulgarije daar geronseld en met busjes naar Nederland gebracht. Vervolgens werden ze ingeschreven op een adres in Nederland en werden een burgerservicenummer en bankrekeningnummer aangevraagd.

De mannen die nu veroordeeld zijn hadden de bankpassen in handen. Op deze manier konden ze het geld van de toeslagen incasseren. De geronselde Bulgaren kregen 500 euro in hun handen en gingen daarna weer terug naar Bulgarije.

De rechtbank in Rotterdam is van mening dat de fraudeurs “op doortrapte wijze misbruik hebben gemaakt van het systeem van de Belastingdienst dat is ingesteld om grote aantallen aanvragen voor toeslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken.'' Volgens de rechters is het vertrouwen in dat systeem door de fraudeurs ondergraven.

Volgens het OM is voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.

Tegen de Turkse Nederlander K. was ook vier jaar geëist. Justitie ziet hem als het administratieve middelpunt van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.

K. was niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het OM is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije.

Deel via:

Meer straffen en eisen 

Strafmaat